Νέα

Συνέντευξη Προέδρου στoν Agrotypos.gr

Υποτονικές φέτος οι πωλήσεις τρακτέρ, ποιοι κερδίζουν από την μείωση ΦΠΑ

Στην αγορά των τρακτέρ στην χώρα μας αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλοί αγρότες, αναφέρεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), κ. Σάββας Μπαλουκτσής, στην συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο.

Ερ. Μπορούμε να κάνουμε ένα απολογισμό για τις πωλήσεις τρακτέρ την φετινή περίοδο (2022/2023);

Απ. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε υποτονικά και με σημαντική μείωση σε σχέση με το 2022. Σταδιακά έδειξε σημάδια ανάκαμψης με αποτέλεσμα το -25% που υπήρχε στο τέλος του α’ 3μηνου, να περιοριστεί στο -9,5% στο τέλος του 9μήνου. Έχουμε 1.246 πωλήσεις έναντι 1.377 το ίδιο διάστημα πέρσι. Εκτιμάται ότι η αγορά θα κλείσει στο τέλος του χρόνου στα 1.650 τρακτέρ περίπου, θα έχει δηλαδή μια τελική μείωση -12% συγκριτικά με τα 1.877 τρακτέρ που πουλήθηκαν το 2022.

Ερ. Ανακοινώθηκε μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα (από 24 σε 13%) από 1η Νοεμβρίου;

Απ. Η μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά μόνο τα τρακτέρ αλλά το σύνολο των γεωργικών μηχανημάτων. Συνεπώς παντού θα έχουμε πραγματική μείωση των τελικών τιμών πώλησης. Άλλωστε, όλοι οι τιμοκατάλογοι των εταιριών του κλάδου περιλαμβάνουν τιμές προ ΦΠΑ, συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση οι επιχειρήσεις να «καρπωθούν» αυτή τη μείωση, η οποία θα ωφελήσει εξ’ ολοκλήρου τον τελικό αγοραστή. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελκυστήρων και των λοιπών ακριβών μηχανημάτων πωλείται χωρίς επιβάρυνση ΦΠΑ, μιας και ο αγοραστής δικαιούται απαλλαγής, ως επενδυτικό αγαθό. Εκεί που θα είναι ορατή η μείωση των τελικών τιμών, είναι στα μεταχειρισμένα τρακτέρ και παρελκόμενα, όπου δεν προβλέπεται απαλλαγή ΦΠΑ, και στα ανταλλακτικά και μέρη των γεωργικών μηχανημάτων, εφ’ όσον βεβαίως γίνει δεκτό το αίτημα του ΣΕΑΜ να συμπεριληφθούν και αυτά στον νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Συμπερασματικά, η μείωση του ΦΠΑ θα ευνοήσει κυρίως τα μεταχειρισμένα μηχανήματα και τα μικρά παρελκόμενα, άρα μπορούμε να ελπίζουμε σε μια μικρή αύξηση της ζήτησης σ’ αυτές τις κατηγορίες.

Ερ. Ο ΣΕΑΜ ανακοίνωσε πρωτοβουλία για τους παραγωγούς στην Θεσσαλία που επλήγησαν από τις θεομηνίες, θέλετε να μου πείτε λίγα λόγια για αυτή;

Απ. Ο ΣΕΑΜ ως φορέας ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν και προσέφερε έμπρακτη ενίσχυση στους πλημμυροπαθείς με την δωρεά ενός πλήρους φορτίου ( 1 νταλίκα) εμφιαλωμένων νερών, που παραδόθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Από εκεί και πέρα, ο ΣΕΑΜ ως φορέας δεν μπορεί να προσφέρει τεχνική βοήθεια, αυτό είναι δουλειά των μελών. Ήδη κάποιες εταιρίες δημοσιοποίησαν την παροχή τεχνικής βοήθειας και την μορφή που αυτή θα έχει, ενώ και άλλες ετοιμάζουν συγκεκριμένα προγράμματα με στόχο να προσφέρουν κάτι που θα είναι χρήσιμο στους πληγέντες και όχι απλά για το θεαθήναι. Είναι ευνόητο ότι η τεχνική βοήθεια που θα παρασχεθεί, θα γίνει προγραμματισμένα και με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, όσον αφορά το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την εποχικότητα χρήσης του μηχανήματος.

Ερ. Σκέφτεστε να δημιουργήσετε στοχευμένα και εξειδικευμένα προγράμματα πωλήσεων νέων μηχανημάτων στις πλημμυροπαθείς περιοχές;

Απ. Ομοίως ο ΣΕΑΜ ως κλαδικός φορέας δεν μπορεί να υλοποιήσει προγράμματα πωλήσεων, προσφορών ή άλλων μορφών διευκολύνσεις. Και αυτό το θέμα το αντιμετωπίζει η κάθε εταιρία ξεχωριστά, ανάλογα με την πολιτική της και τις δυνατότητές της. Ασφαλώς η πώληση νέων μηχανημάτων στις πληγείσες περιοχές δεν θεωρείται και το πιο πιθανό ενδεχόμενο – περισσότερο θα υπάρχει η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών των ήδη υπαρχόντων. Είναι αυτονόητο όμως ότι οι ανάγκες για αγορές καινούργιων μηχανημάτων θα αντιμετωπιστούν από τα μέλη μας με τον καλύτερο τρόπο, τόσο όσον αφορά τις ειδικές τιμές όσο και τους όρους πίστωσης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αγροτών που πρόσφατα και πριν τις καταστροφές αγόρασε καινούργια μηχανήματα και για τα οποία έχει αναλάβει την αποπληρωμή δόσεων. Και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας που τα μέλη μας θα βοηθήσουν, δηλαδή διευκόλυνση και παράταση στις αποπληρωμές, πάντα βέβαια όπου αυτό είναι εντελώς απαραίτητο και σύμφωνα με τις ταμειακές δυνατότητες της κάθε Εταιρίας. Η βοήθεια θα δοθεί στοχευμένα σ’ αυτούς που πράγματι έχουν πληγεί και όχι σε όλους ανεξέλεγκτα.

Ερ. Έχετε μια ενημέρωση αν θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης μέσα στο 2023;

Απ. Όχι δεν αναμένουμε κάποια νέα προκήρυξη Σχεδίων Βελτίωσης μέσα στο 2023. Αυτό που έχει προτεραιότητα είναι η αξιολόγηση των 6.901 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα που «τρέχει» και η όσο το δυνατόν πιο σύντομη αποστολή των εγκρίσεων στους δικαιούχους. Ελπίζουμε στην AGROTICA 24 στις αρχές Φεβρουαρίου, να έχουμε εγκρίσεις.

Μενού