2η Επιμορφωτική ημερίδα ΣΕΑΜ - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Γεωργικά Μηχανήματα και Καινοτόμες τεχνολογίες - Λάρισα
Σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία πλήθους αγροτών, σπουδαστών, στελεχών αγροτικών συνεταιρισμών και γεωπόνων πραγματοποιήθηκε η 2η επιμορφωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΑΜ και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, στη Λάρισα. Με την ημερίδα στην Λάρισα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δράσης που σκοπό έχει να αφυπνίσει τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα για την αναγκαιότητα των νέων τεχνολογιών στη χρήση των γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και τη σημασία του ελέγχου, της προληπτικής συντήρησης και της ασφαλούς χρήσης αυτών.
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ως κατεξοχήν εκπαιδευτικός φορέας και ο ΣΕΑΜ ως ο βασικός εκφραστής των νέων τεχνολογιών και εξελίξεων στον πρωτογενή τομέα «ένωσαν τις δυνάμεις τους» για να μεταφέρουν τη γνώση και να αναδείξουν τα οφέλη από τη χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, η οποία καθορίζει τα οικονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των καλλιεργειών και αλλάζει δραστικά τις συνήθεις μεθόδους και πρακτικές που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα στις καλλιέργειες.
Δείτε το video
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σάββας Μπαλουκτσής στον χαιρετισμό του «οι νέες τεχνολογίες αποτελούν επανάσταση στο χώρο της εκμηχάνισης. Η ενσωμάτωση και η μετάβαση του Έλληνα αγρότη στη νέα ψηφιακή εποχή μπορεί ακόμα να γίνεται με αργούς ρυθμούς, ωστόσο οι νέες τεχνολογίες ήρθαν για να μείνουν και αποτελούν μονόδρομο στον εγχώριο πρωτογενή τομέα αν θέλουμε να έχει μέλλον στη χώρα μας και να είναι ανταγωνιστικός»
Στον ρόλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που με τις δομές του και τη δραστηριότητά του παράγει νέα σύγχρονη γνώση με τα 11 Ερευνητικά Ινστιτούτα, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου: «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μεταφοράς τεχνολογίας και γνώσεων σε όλη την επικράτεια και σε όλα τα παραγωγικά συστήματα της χώρας. Αυτό επιτυγχάνεται δουλεύοντας βιωματικά στις σχολές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και διοργανώνοντας ημερίδες σαν τη σημερινή, σε συνεργασία με φορείς όπως ο ΣΕΑΜ.»
Και οι δύο εκπρόσωποι συμφώνησαν ότι τέτοιου είδους συνέργειες είναι απαραίτητες στο μέλλον προκειμένου να αναδείξουμε την ανάγκη, να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία και να δημιουργήσουμε κίνητρα για νέους ανθρώπους.
Η ημερίδα περιλάμβανε συνολικά 4 ενότητες: Στην α’ ενότητα, οι εισηγητές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων σε σύγχρονα παρελκόμενα γεωργίας ακριβείας, σε ρομποτικά συστήματα, σε τεχνολογίες GPS και ISOBUS και σε έννοιες όπως τηλεματική και χαρτογράφηση αγροτεμαχίων. Στη δεύτερη ενότητα αναλύθηκε η σημασία της ασφάλειας στη χρήση των γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και της σωστής προληπτικής συντήρησης αυτών για την αποφυγή ατυχημάτων. Η τρίτη ενότητα περιλάμβανε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μηχανών σποράς σε συστήματα μειωμένης ή μηδενικής κατεργασίας εδάφους και στην τελευταία ενότητα η εισήγηση αφορούσε στην ορθή χρήση των ψεκαστικών μηχανημάτων. Τέλος, η Διευθύντρια της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής έκανε μια παρουσίαση της ειδικότητας του τεχνικού γεωργικών μηχανημάτων.