Τετάρτη, 08 Ιούλιος 2015

Δήλωση Προέδρου ΣΕΑΜ κ. Σάββα Μπαλουκτσή στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Χάθηκε η φετινή χρονιά για το κλάδο των εισαγωγέων αγροτικών μηχανημάτων καθώς τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν σταματήσει όλες οι συναλλαγές. 

Oπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) κ. Σάββας Μπαλουκτσής «θα είμαι ευτυχής εάν επέλθει ομαλοποίηση στον κλάδο μας από τον Ιανουάριο και μετά, στον βαθμό πάντα που υπάρχει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους». 

Οπως εξηγεί ο ίδιος, πέρα από το αυτονόητο του παγώματος των εισαγωγών, ένεκα του καθεστώτος τραπεζικής αργίας, οι αποπληρωμές των πιστώσεων στις περιπτώσεις που έχουν δοθεί ήδη μηχανήματα στον αγροτικό κόσμος είναι αδύνατες.

«Οι αποπληρωμές είναι άρρητα συνδεδεμένες με τις αγροτικές επιδοτήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης. Ακόμα και να επικρατήσει το καλύτερο σενάριο, δεν εκτιμάμε ότι οι πιστώσεις των σχεδίων βελτίωσης θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στη προσπάθειά της να ομαλοποιηθεί το σύνολο της εγχώριας αγοράς». 

Αγνωστο θεωρείται επίσης πώς θα αντιδράσουν οι αγρότες την «επόμενη» μέρα -μετά την επιβολή των όποιων μέτρων που θα επιβαρύνουν τη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα- ως προς το θέμα της διάθεσής τους να προχωρήσουν σε ανανέωση των αγροτικών τους μηχανημάτων. 

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος αριθμεί περί τα 50 μέλη - εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή, εμπορία ή αντιπροσώπευση γεωργικών, κτηνοτροφικών, δασικών και γενικώς μηχανημάτων και εξοπλισμού του ευρύτερου πρωτογενούς τομέα. 

Επισημαίνεται ότι το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΜ, η αγορά έδωσε 1.817 νέους ελκυστήρες, αριθμός που μεταφράζεται σε τζίρο περί τα 90 εκατ. ευρώ μόνον από την πώληση τρακτέρ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εικόνα αυτή βρίσκεται μακριά από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό μέγεθος αγοράς, δηλαδή 2.500-3.000 τρακτέρ ετησίως.